75 suomalaista kulttuurialan vaikuttajaa vaatii videoteoksella Suomen tukea Etelä-Afrikan kansainvälisen tuomioistuimen kanteelle, jossa Israelia syytetään kansanmurhasta Gazassa
19/03/2024, 11:28
Ryhmä suomalaisia näyttelijöitä, muusikoita, elokuvantekijöitä ja muita kulttuurialan vaikuttajia lukee videolla suomennettuja otteita Etelä-Afrikan kansainväliseen oikeuteen toimittamasta kanteesta, jossa Israelia syytetään kansanmurhan toteuttamisesta Gazassa. Videon tarkoituksena on lisätä tietoa Yhdistyneiden kansakuntien (YK) alaisessa kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ) käsiteltävästä kansanmurhakanteesta sekä vedota Suomen hallitukseen kanteen tukemiseksi. Video on julkaistu YouTubessa Sumud – Suomen Palestiina-verkosto ry:n kanavalla.
Videolla esiintyvät muun muassa näyttelijät Jani Toivola, Martti Suosalo, Hannu-Pekka Björkman, Vesa Vierikko ja Anna Airola, näyttelijä ja artisti Chike Ohanwe, muusikko Pauli Hanhiniemi, elokuvantekijät Ima Iduozee, Shareef Abu Askar, Selma Vierinen ja Jenni Toivoniemi sekä vapaa kirjoittaja Koko Hubara. Etelä-Afrikan kansanmurhakanteen tukemisen lisäksi videon julkaisulla vaaditaan palestiinalaisten kansanmurhan loppua sekä palestiinalaisten ihmisoikeuksien toteutumista.
Videolla esiintyvä näyttelijä Elina Knihtilä kertoo: “1 % gazalaisista lapsista on tapettu muutamassa kuukaudessa ja kasvava määrä ihmisiä ajattelee, että Gazassa on menossa kansanmurha. Etelä-Afrikan kanteen materiaali on todella järkyttävän perinpohjaista ja vakuuttavaa, ja on tärkeää, että se on saatavilla myös suomeksi”.
Finnish-Palestinian artist and chairperson of Sumud, Noora Dadu, also appears as a reader in the video. She says: “Hearing the charges
“Syytteet kannattaa kuunnella tarkkaan siksikin, että Suomi saattaa paraikaa syyllistyä avunantoon kansanmurhassa”, Dadu jatkaa. “Suomen valtiolla on mahdollisuus edistää rauhaa ja oikeuden toteutumista tukemalla ICJ:n kannetta. Samalla meille tarjoutuu mahdollisuus aloittaa irtautuminen osallisuudestamme meneillään oleviin rikoksiin.”
Videon ovat tuottaneet Vapaa Palestiina -yhteisön Apartheid historiaan -työryhmä sekä Sumud – Suomen Palestiina-verkosto ry. Vapaa Palestiina -yhteisö on noin 600 vapaaehtoisen matalan kynnyksen toimintaan keskittyvä kollektiivi ja @apartheidhistoriaan on yhteisöstä ponnistanut Instagram-tili ja YouTube -kanava, joka tuottaa suomenkielistä tietoa palestiinalaisalueiden miehityksestä, Israelin apartheidista ja kansanmurhasta.
Etelä-Afrikka haastoi Israelin valtion kansainväliseen tuomioistuimeen joulukuun 2023 lopussa syyttäen Israelin Gazaan kohdistamaa hyökkäystä kansanmurhaksi. 26.tammikuuta ICJ asetti Israelille väliaikaisia määräyksiä koskien kansanmurhakannetta. Osana väliaikaisia määräyksiä tuomioistuin muun muassa vaatii Israelia estämään toimet, jotka voidaan tulkita kansanmurhaksi sekä varmistamaan, että Israel ei tuhoa todisteita, joita voitaisiin myöhemmin käyttää kansanmurhan tutkinnassa. Lisäksi ICJ määräsi Israelin varmistamaan humanitaarisen avun perillepääsyn Gazaan. ICJ:n väliaikaistoimenpiteet ovat laillisesti velvoittavia.
Väliaikaisten toimenpiteiden asettaminen on välipäätös kansanmurhaa koskevan kanteen käsittelyssä. Lopullisen tuomion antaminen voi kestää jopa vuosia.
Ulkoministeri Elina Valtonen (kok) totesi aikaisemmin, että Suomi arvioi suhtautumistaan Etelä-Afrikan kanteeseen kevään aikana. Suomi voisi tukea Etelä-Afrikan kannetta jättämällä tuomiostuimelle niin sanotun väliintulojulistuksen.
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt
Lili De Paola
Koordinaattori
Sumud – Suomen Palestiina-verkosto