BDS-liike
Sumudin BDS Suomi -työryhmä jakaa tietoa liikkeestä ja sen boikoteista sekä järjestää erilaisia kampanjoita Suomessa. Lue lisää kampanjoistamme: Apartheidista vapaa alue, Israelilaiset tuotteet pois kaupoista, Oikeutta ei aseita sekä kulttuurinen ja akateeminen boikotti.
Sähköposti: [email protected]
Instagram: @boikotoiapartheidia
Facebook: www.facebook.fi/bds.suomi
BDS on vuonna 2005 alkunsa saanut palestiinalaisten johtama maailmanlaajuinen liike, jonka tavoitteena on rauhanomaisin keinoin katkaista taloudellinen, poliittinen ja kulttuurinen tuki Israelin apartheid-hallitukselta. BDS tulee englannin kielen sanoista boycott, divestment ja sanctions, mikä tarkoittaa boikotointia, divestointia eli sijoistusten poisvetämistä ja pakotteita.
BDS-liikkeen toiminta nojaa yksinkertaiseen periaatteeseen: palestiinalaisille kuuluvat samat ihmisoikeudet kuin kaikille muillekin. BDS on inklusiivinen ja antirasistinen ihmisoikeusliike, joka vastustaa kaikkea syrjintää, kuten antisemitismiä ja islamofobiaa.
BDS-liike on saanut inspiraatiota Etelä-Afrikan apartheidia vastaan käydystä kamppailusta ja siihen liittyneistä boikoteista. BDS-liikkeen käynnistivät 170 palestiinalaista ammattiliittoa, pakolaisverkostoa, naisjärjestöä, ammattiyhdistystä, kansanvastuukomiteaa ja muuta palestiinalaista kansalaisyhteiskunnan elintä.
Lue lisää kansainvälisestä BDS-liikkeestä täältä.
BDS-liikkeen vaatimukset ja tavoitteet
Palestiinalaisten BDS-kehotuksessa vaaditaan painostamaan Israelia väkivallattomasti, kunnes se noudattaa kansainvälistä lakia ja täyttää nämä kolme vaatimusta:
Boikotointi, divestointi ja pakotteet
BDS tulee englannin kielen sanoista boycott, divestment ja sanctions, mikä tarkoittaa boikotointia, divestointia eli sijoistusten poisvetämistä ja pakotteita.
Boikotointi
Boikotoinnin tavoitteena on heikentää Israelin apartheid-hallintoa eväämällä siltä taloudellinen, poliittinen ja sosiaalinen tuki. Boikotoinnin kohteena ovat yritykset sekä urheilu- ja kulttuuri-instituutiot ja akateemiset instituutiot, jotka antavat tukensa Israelille.
Divestointi
Pankkeja, paikallishallintoja, kirkkoja, eläkerahastoja ja yliopistoja sekä muita instituutioita kehotetaan vetämään sijoituksensa pois Israelin valtiolta sekä kaikilta israelilaisilta ja kansainvälisiltä yrityksiltä, jotka tukevat Israelin apartheidia.
Pakotteet
Hallituksia painostetaan täyttämään oikeudelliset velvollisuutensa ja olemaan tukematta ja avustamatta Israelin apartheidia. Hallitusten pitää kieltää liiketoiminta Israelin laittomien siirtokuntien kanssa sekä lopettaa asekauppa ja kauppasopimukset. Israelin jäsenyys pitää keskeyttää myös kansainvälisillä foorumeilla, kuten YK:n elimissä, FIFA:ssa ja Euroviisuissa.
Mitä pitää boikotoida?
BDS-liikkeen strategiana on kohdentaa boikotointi, painostus ja pakotteet tiettyihin yrityksiin ja tuotteisiin, jotta vaikutus olisi mahdollisimman suuri. BDS-liike keskittyy yrityksiin, joilla on selkeä ja suora rooli Israelin sota- ja ihmisoikeusrikoksissa.
Kohdennetun boikotin avulla voidaan vaikuttaa yrityksen taloudelliseen tilanteeseen. Jos suuri osa kuluttajista tai sidosryhmistä pidättäytyy ostamasta tietyn yrityksen tuotteita tai palveluja, yritykselle syntyy taloudellista painetta muuttaa toimintaansa. Kuluttajan voi olla haastavaa boikotoida tuhansia eri brändejä, joten kohdennettu boikotti tekee myös jokapäiväisestä boikotoinnista helpompaa. Kun kaikki boikotoivat samoja tuotteita, vaikutus on suurempi.
Kohdennetut kuluttajaboikotit ovat saaneet vähittäiskaupat ympäri maailmaa poistamaan myynnistä Israelin rikoksia tukevien ja niistä hyötyvien yritysten tuotteita. Monet israelilaiset vientiyritykset ovat valittaneet, että heidän tuotteidensa myynti on vaikeutunut.
Kohdennetut boikotit on jaettu neljään ryhmään: kuluttajaboikotteihin, ruohonjuuritason boikotteihin, divestointeihin sekä painostuskohteisiin.
Kuluttajaboikotin kohteet
BDS-liike vaatii näiden tuotemerkkien täydellistä boikottia. Älä osta tai käytä näiden yritysten tuotteita tai palveluja. Boikottiin on valittu yrityksiä, jotka ovat todistetusti osallisia Israelin apartheidissa.
Israelista tulevat tuotteet
Monet israelilaiset yritykset ovat osallisina Israelin kansainvälisen lain rikkomuksissa. Näiden yritysten tuotteiden ostaminen on Israelin palestiinalaisiin kohdistaman sorron tukemista. Israelista tulevat valmisteet sisältävät usein tuotteita, jotka on tuotettu varastetuilla palestiinalaismailla sijaitsevissa laittomissa siirtokunnissa.
Tuotemerkit
- Moroccanoil-merkin hiusten- ja ihonhoitotuotteet
- AHAVA-merkin ihonhoitotuotteet
- SodaStream-merkin tuotteet
- Omega-merkin askartelutarvikkeet (myydään S-ryhmän myymälöissä)
- kuluttajille myytävät varusteet seuraavilta merkeiltä: Hagor, First Care, IMI Defense, Source
Yksittäiset tuotteet eri tuotemerkkien valikoimissa
- Santa Maria paprikamauste
- Urtekram Luomu Makea paprikamauste
- King Solomon dates medjoul-taatelit
- tuoreet medjoul-taatelit
- avokadot
- sitrushedelmät (mm. appelsiini, pomelo, greippi, verigreippi)
- granaattiomenat
- Hälsans Kök soijarouhe
- Lupilu kosteuspyyhkeet (babywipes) (myydään Lidlissä)
- Dorot murskattu valkosipuli (pakaste)
- MyHeritage DNA palvelu
- Tiny Love lastentarvikkeet
- Ratiopharm apteekkituotteet
Ruohonjuuritason boikotit, joita BDS-liike tukee
Nämä boikotit ovat saaneet alkunsa joukkovoimasta, ja BDS-liike on antanut niille tukensa. Suomessa paikalliseksi boikottikohteeksi on valittu Wolt.
Divestointi- ja yhteistyön lopettamisen kohteet
BDS-liike pyrkii painostamaan hallituksia, sijoitusrahastoja, kaupunginvaltuustoja ja muita instituutioita lopettamaan hankinnat ja investoinnit kohteena olevilta yrityksiltä
Painostuksen kohteet
BDS-liike kehottaa järjestämään painostuskampanjoita näitä kohteita vastaan. Tähän kuuluvat boikotit silloin, kun kohtuullisia vaihtoehtoja on olemassa sekä lobbaaminen, rauhanomaiset häiriöt ja painostus sosiaalisessa mediassa.