Miksi israelilaisia taateleita ei pidä ostaa eikä myydä?
11/12/2024, 19:26Taateleita ostava kuluttaja saattaa tukea laittomia siirtokuntia ja jopa kansanmurhaa. Israelilaisten taateleiden boikotointi on paitsi ihmisoikeuksien puolustamista, myös ympäristöteko.
Suomalaisissa kaupoissa on tarjolla runsaasti Israelista tulevia taateleita. Listasimme syitä sille, miksi israelilaisia taateleita kannattaa boikotoida ja miksi niitä ei pitäisi myydä suomalaisissa ruokakaupoissa.
“Israelilainen” taateli voi olla siirtokuntatuote – israelilaiset yritykset vääristelevät tuotteidensa alkuperää
Merkittävä osa siirtokunnissa tuotetuista taateleista viljellään vientiä varten – laittomissa siirtokunnissa tuotettuja taateleita on siis runsaasti myynnissä Israelin ulkopuolella. Laittomasti miehitetyllä Länsirannalla tuotetaan joidenkin arvioiden mukaan jopa 40% taateleista, joita Israel myy ulkomaille.
EU:n lainsäädäntö edellyttää merkitsemään Israelin siirtokunnissa tehdyt tuotteet niin, että kuluttaja tietää niiden olevan peräisin Israelin miehittämiltä palestiinalaisalueilta. Tämä ei kuitenkaan ole aina yrityksiltä onnistunut. Esimerkiksi Tesco merkitsi siirtokunnista tulevia tuotteitaan harhaanjohtavasti pitkään.
Israelilaiset taatelien tuottajat ovat myös jääneet kiinni alkuperämerkintöjen vääristelystä. Esimerkiksi Hadiklaim ja Mehadrim ovat dokumentoidusti merkinneet laittomissa siirtokunnissa viljellyt taatelit “Produce of Israel” -merkinnällä.
Suomessa esimerkiksi S-ryhmä hankkii taatelinsa Hadiklaimilta, jonka pakkaamoista yksi sijaitsee Israelin ja Länsirannan välisellä rajalla Israelin puolella, Beit Shean kaupungin läheisyydessä. Pakkaamo sijaitsee Israelissa, mutta pakkaa hedelmiä myös miehitetyiltä alueilta. Tämä pakkaamo toimittaa taatelit myös S-ryhmälle. Olemme olleet asiasta S-ryhmään yhteydessä ja yritys on vastannut seuraavansa tarkasti sitä, etteivät heidän myymänsä taatelit tule laittomista siirtokunnista. Yritys jatkaa yhteistyötä Hadiklaimin kanssa.
Herää kysymys, miksi S-ryhmä ja muut suomalaiset yritykset luottavat israelilaisiin yrityksiin, jotka toimivat avoimesti laittomissa siirtokunnissa ja ovat jääneet kiinni siirtokuntatuotteiden merkitsemisestä israelilaisiksi.
Taatelit rahoittavat laittomia siirtokuntia ja jopa kansanmurhaa
Taatelit ovat Israelille merkittävä tulonlähde. Vuonna 2022 Israel vei taateleita maasta 225 miljoonan dollarin arvosta. Israel on maailman neljänneksi suurin taateleiden maastaviejä. Taatelit ovat erityisen tärkeä vientituote israelin laittomille siirtokunnille, jotka ovat riippuvaisia viennistä ja saamastaan taloudellisesta tuesta. Ilman tuloja siirtokuntien ylläpito ja laajentaminen ei onnistu.
Jos ostamme israelilaisia taateleita, rahoitamme Israelin rikoksia. Boikotoimalla Israelissa ja sen laittomissa siirtokunnissa tuotettuja tuotteita voimme painostaa Israelia noudattamaan kansainvälistä lainsäädäntöä sekä lopettamaan kansanmurhan ja apartheidin. Taloudellisen, kulttuurisen ja poliittisen tuen katkaiseminen oli aikoinaan merkittävä asia, jolla Etelä-Afrikka saatiin lopettamaan syrjivä apartheid-järjestelmä.
Taateleiden viljely siirtokunnissa on uhka ihmisoikeuksille ja ympäristölle
Laittomia siirtokuntia on rakennettu palestiinalaisten maatalousmaiden, veden saannin ja kestävän kehityksen mahdollisuuksien kustannuksella. Tämä sisältää luonnon elinympäristöjen tuhoamisen ja perinteisten viljelymenetelmien hävittämisen, mikä katkaisee paikallisyhteisöjen pitkäaikaisen suhteen ympäristöönsä.
Alkuperäisen kasvillisuuden ja villieläinten siirtäminen taateliviljelmien tieltä on johtanut merkittävään biodiversiteettikatoon. Vierasperäisten vesi-intensiivisten viljelykasvien istuttaminen, aavikon kastelu imemällä vettä naapureilta sekä veden ohjaaminen siirtokuntien palvelemiseksi on myös johtanut moniin ympäristökatastrofeihin koko Palestiinassa.
Hedelmien kasvatus siirtokunnissa liittyy merkittävissä määrin palestiinalaisalueen ongelmiin vedensaannissa. Miehitetyillä palestiinalaisalueilla kärsitään veden puutteesta, sillä Israel järjestelmällisesti estää palestiinalaisten vedensaannin. Alueen pohjavesivarantoja ja vedenjakelua hallinnoi Israel, jolla on hallussaan 80 prosenttia alueen vesivaroista.
Israelilaisten taateleiden ostaminen ja myyminen on siis myös ympäristölle haitallista toimintaa.
Yrityksillä on velvollisuus ja lieventää liiketoimintasuhteisiin liittyviä haitallisia ihmisoikeusvaikutuksia
Yritysten tulee YK-periaatteiden mukaan pyrkiä ehkäisemään ja lieventämään liiketoimintasuhteisiin linkittyviä (linked-to) haitallisia ihmisoikeusvaikutuksia silloinkin kun ne eivät ole itse myötävaikuttaneet niiden aiheutumiseen. Israelin siirtokuntia koskevassa tällaisesta linked-to -tilanteessa voi olla kyse esimerkiksi silloin kun kauppaa käydään sellaisen alihankkijan kanssa, joka toimii myös siirtokunnissa.
Moni yritys tuntuu siirtävän vastuun eettisistä päätöksistä asiakkailleen. Positiivisiakin esimerkkejä on: suomalainen yritys Foodin poisti israelilaisen taatelin valikoimastaan saatuaan asiasta palautetta. Esimerkiksi S-ryhmän myymälöissä on myyty israelilaisia taateleita jo pitkään, ja tämän vuoden aikana valikoimaan on otettu uusi tuote Hadiklaimilta, joka toimii avoimesti Israelin laittomissa siirtokunnissa.
Kuluttajan on myös oltava ostoksilla tarkkana, sillä läheskään aina israelilaisten taatelien lähtömaata ei ole merkitty selvästi näkyviin hintalappuun. Esimerkiksi S-ryhmälle on joulukuun aikana annettu useita kertoja palautetta siitä, ettei taatelien lähtömaata ole merkitty selkeästi hintalappuihin. Alkuvuodesta Israelista tulevien avokadojen lähtömaat oli vastaavasti Lidlissä jätetty merkitsemättä tai jopa vääristelty.
Mitä voit tehdä?
1. Boikotoi israelilaisia taateleita.
2. Jaa tietoa israelilaisista taateleista ja niiden yhteydestä ihmisoikeus- ja ympäristörikoksiin.
3. Kannusta myös muut boikotoimaan.
4. Anna kaupoille hyvin perusteltua palautetta ja vaadi niitä lopettamaan israelilaisten taateleiden myyminen.
5. Järjestä rauhanomaisia tempauksia ja mielenosoituksia, joissa lisätään ihmisten tietoisuutta aiheesta ja painostetaan israelilaisia taateleita myyviä yrityksiä.
6. Pyydä suosikki-influenssereitasi jakamaan tietoa asiasta ja käyttämään näkyvyyttään tärkeän asian edistämiseen.