Suomalainen ihmisoikeusjärjestö valittaa ministerin päätöksestä keskeyttää UNRWA:n rahoitus – päätös Gazan avun lopettamisesta saattaa loukata Suomen velvollisuutta olla osallistumatta kansanmurhaan, järjestö sanoo

19/03/2024, 11:27

Sumud – Suomen Palestiina-verkosto on valittanut Suomen oikeuskanslerille ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion päätöksestä keskeyttää Suomen rahoitus YK:n palestiinalaispakolaisia avustavalle virastolle UNRWA:lle. Kantelulla pyritään käynnistämään tutkinta siitä, onko Tavio ylittänyt valtuuksiaan tehdessään päätöksen viraston rahoituksen katkaisemisesta. Tavio ilmoitti päätöksestään vain päivä sen jälkeen, kun Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) oli ilmoittanut pitävänsä uskottavana, että Israelin toimet Gazassa voivat johtaa kansanmurhaan.

“On vakavia syitä epäillä, että päätös lopettaa Gazan apu keskeyttämällä UNRWA:n rahoitus rikkoo Suomen valtion velvollisuutta estää kansanmurha ja olla osallistumatta kansanmurhaan”, Sumud toteaa valituksessa. Valituksen ovat allekirjoittaneet Sumudin puheenjohtaja, näyttelijä ja näytelmäkirjailija Noora Dadu, varapresidentti ja tohtoritutkija Majed Abusalama sekä varapuheenjohtaja, kosmologi Syksy Räsänen.

Ministeri Ville Tavio ilmoitti päätöksestään keskeyttää Suomen rahoitus UNRWA:lle 27. tammikuuta. Tavio on perustellut päätöstään viittaamalla Israelin viranomaisten esittämiin väitteisiin, joissa 12 UNRWA:n työntekijää syytettiin osallisuudesta palestiinalaisten aseellisten ryhmien Israelissa lokakuussa toteuttamaan hyökkäykseen lokakuun 7. vuonna 2023. Helsingin Sanomien haastattelussa 31. tammikuuta 2024 Tavio kertoi kuulleensa UNRWA:n syytöksistä vain puolitoista tuntia ennen viraston rahoituksen katkaisemista.

Vain muutama päivä ennen Tavion päätöstä Suomen ulkoministeri Elina Valtonen totesi, että “apu Gazaan on toimitettava nyt, mitä tahansa”, koska “ihmiset kuolevat janoon ja nälkään”.

“Tässä on kyse kahden miljoonan palestiinalaisen elämästä Gazassa”, Noora Dadu sanoo ja jatkaa: “On järkyttävää, että ministeri tekee sellaisen päätöksen keskellä humanitaarista katastrofia ilman minkäänlaista selitystä tai keskustelua hallituksessa. Yksikään riippumaton lähde ei ole vahvistanut Israelin väitteitä, ja vaikka väitteet vahvistettaisiin myöhemmin, UNRWA:n rahoituksen keskeyttäminen on kollektiivinen rangaistus, joka on kohdistettu siviiliväestölle.”

Aiemmin Israel on esittänyt useita vääriä syytöksiä palestiinalaisia kansalaisjärjestöjä vastaan. Vuonna 2021 Israel merkitsi kuusi näkyvää palestiinalaista ihmisoikeusjärjestöä terroristijärjestöiksi. Asiaa tutkittuaan, Euroopan unioni totesi väitteet perusteettomiksi.

Sumud pitää tärkeänä tutkia, onko ministeri Tavio ylittänyt valtuuksiaan tehdessään hätäisen päätöksen UNRWA:n rahoituksen keskeyttämisestä, ilman kunnollista arviointia ja viemättä asiaa asianmukaiseen ministerikomiteaan. Lisäksi on tärkeää selvittää, onko päätös vastoin Suomen velvollisuutta estää kansanmurha ja olla osallistumatta kansanmurhaan.

Vain päivää ennen Tavion päätöstä, 26. tammikuuta, YK:n korkein oikeuselin ICJ antoi väliaikaisen päätöksen Etelä-Afrikan Israelia vastaan nostamassa asiassa, jossa Israelia syytettiin kansanmurhasta Gazassa. Tuomioistuin piti päätöksessään uskottavana, että Israel harjoittaa kansanmurhaa, ja muistutti, että kaikilla valtioilla on velvollisuus toimia kansanmurharikosten estämiseksi.

Tampereen yliopiston tohtoriopiskelija Majed Abusalama on itse Gazasta kotoisin. Hänen perheensä asuu Gazassa, ja hänen on täytynyt paeta käynnissä olevia pommi-iskuja kolme kertaa. Hän sanoo: “Israel on tappanut monia sukulaisiani, mukaan lukien adoptioveljeni, ja pommittanut kotiamme.” Abusalaman mukaan Tavion päätös osoittaa halveksuntaa kansainvälistä oikeutta kohtaan: “Tuomitsen Suomen vallan väärinkäytön ja välinpitämättömyyden kansainvälisen oikeuden suhteen vasta päivä kansainvälisen tuomioistuimen päätöksen jälkeen.”

Suomen lisäksi muutama muu EU-maa on katkaissut rahoituksensa UNRWA:lle. Kuitenkin muun muassa Belgia, Espanja, Irlanti ja Tanska ovat jatkaneet rahoitusta virastolle. EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell on vahvistanut, että liitto jatkaa UNRWA:n rahoitusta. Borrellin mukaan rahoituksen keskeyttäminen merkitsisi palestiinalaisten “kollektiivista rangaistusta” ja johtaisi satojen tuhansien ihmisten kuolemaan. YK:n pääsihteeri António Guterres on vedonnut voimakkaasti hallituksiin, jotka ovat lopettaneet apunsa, harkitsemaan uudelleen ja varmistamaan jatkuva tuki UNRWA:lle.

“Kansanmurha on rikoksista vakavin” Syksy Räsänen korostaa. Borrellin lausuntoon viitaten hän sanoo: “Kun EU:n ulkoministeri varoittaa satojen tuhansien ihmisten kuolemasta, Suomen hallituksen tulee ottaa asia vakavasti.”

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt

Lili De Paola

Koordinaattori

Sumud – Suomen Palestiina-verkosto

[email protected]

Stay Informed

Sign up for our newsletter to receive updates and alerts.

Pieni hetki...

Thank you for sign up!